top of page
  • Фото автораЦентр Формування Політики

Законодавчі ініціативи 18-22 грудня

Проєкт Закону про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни 


Номер, дата реєстрації від: 7457 від 10.06.2022

Ініціатори законопроекту: Шмигаль Д. А.

Стан проходження:закон ухвалено 


Аналіз основних змін:

  • Кабінет міністрів має перемістити медичний канабіс у Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів з таблиці 1 (заборонених до обігу препаратів) до таблиці 2 (дозволених під жорстким контролем).

  • дозволено імпортувати субстанції, зареєстровані як лікарські засоби. Тож пацієнтам не доведеться чекати, поки ліки виготовлять в Україні, вони зможуть отримати препарати майже відразу за рахунок імпорту.

  • Заклади охорони здоров'я всіх форм власності та фізичні особи – підприємці, які мають ліцензію на провадження медичної практики, матимуть змогу купувати, перевозити, зберігати, відпускати, використовувати та знищувати наркотичні засоби.

  • Діяльність із використання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у науковій, науково-технічній та освітній діяльності дозволятиметься юридичним особам усіх форм власності за наявності в них ліцензії.

  • Лікарі матимуть право виписувати препарати з канабісом. Відпуск таких ліків буде здійснюватися виключно за рецептом. Натомість люди, які мають рецепт від лікаря і документ, що підтверджує діагноз, зможуть в’їжджати в Україну або виїжджати за кордон із препаратами на основі канабісу в невеликій кількості.

  • Використання рослин роду коноплі (Cannabis) в інших, крім медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності, заборонено.


ВИСНОВОК:

Це черговий крок до підвищення якості надання медичних послуг в Україні для мільйонів людей: онкопацієнтів, людей з розсіяним склерозом, епілепсією, пацієнтів, які отримують паліативну допомогу тощо.

Терапевтичний ефект канабідіолу (КБД), що міститься в коноплях, та ефективність його застосування у медичних цілях підтверджена численними науковими дослідженнями і висновками профільних міжнародних установ. Зокрема, Експертний комітет Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ) з питань наркотичної залежності у червні 2018 року та в січні 2019 року опублікував звіти, в яких на підставі проаналізованих даних доклінічних та клінічних наукових досліджень дійшов до однозначного висновку, що КБД не є психоактивною речовиною, належить до природних канабіноїдів, не призводить до наркотичного спʼяніння, не викликає залежності, не має серйозних побічних ефектів та має значний терапевтичний потенціал.

Міжнародний комітет з контролю за наркотиками, утворений ООН, – незалежний орган, що відповідає за контроль над дотриманням міжнародних конвенцій у цій галузі, у своєму звіті від 2019 року вчергове наголосив на необхідності забезпечення доступності лікарських засобів, що містять наркотичні речовини, відповідно до вимог міжнародного права, що, зокрема, включає й дозвіл на використання конопель в медичних та науково-дослідних цілях.


Законодавча ініціатива #7457


Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності, реєстр


Номер, дата реєстрації: 10307 від 30.11.2023

Ініціатори законопроекту: Народні депутат України

Стан проходження: закон ухвалено 


Аналіз основних змін:

  • Проект Закону визначає правові засади застосування пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетних напрямів інноваційної діяльності в Україні з урахуванням дії воєнного стану в Україні.

  • До Стратегічних пріоритетних напрямів додається розвиток сфер національної безпеки і оборони до припинення або скасування дії воєнного стану та протягом наступного календарного року після цього. 

  • національна безпека і оборона згідно Проекту Закону є одним із пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки на період до припинення або скасування дії воєнного стану та протягом наступного календарного року після цього.


Законодавча ініціатива #7457


Проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Міжнародною організацією права розвитку про заснування представництва Міжнародної організації права розвитку в Україні


Номер, дата реєстрації від: 0230 від 30.10.2023 

Ініціатори законопроекту: Шмигаль Д. А.

Стан проходження: закон ухвалено 


Аналіз основних змін:

  • Метою розробки проєкту Закону України «Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Міжнародною організацією права розвитку про заснування представництва Міжнародної організації права розвитку в Україні» (далі – проєкт Закону) є забезпечення виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності Угодою між Урядом України та Міжнародною організацією права розвитку про заснування представництва Міжнародної організації права розвитку в Україні

  • Відповідно до Угоди Уряд України та Міжнародна організація права розвитку докладуть зусиль щодо співпраці у галузях, що становлять спільний інтерес, зокрема, щодо посилення спроможності українських урядових установ, відомств та інституцій на національному, регіональному та місцевому рівнях з метою виконання своїх конституційних повноважень, розвитку їхнього внутрішнього потенціалу, підвищення їхньої ефективності, прозорості та підзвітності, а також забезпечення наявності ефективних правових інститутів, тощо.


ВИСНОВОК:

Із схваленням Закону та відповідно ратифікацією Угоди в Україні буде засновано представництво Міжнародної організації права розвитку, що дозволить посилити співпрацю із таких важливих напрямів діяльності Організації як реалізація антикорупційної реформи в України та допомога українським компетентним органам у забезпеченні документування та розслідування воєнних злочинів рф в Україні.


Законодавча ініціатива #0230


Проект Закону про внесення змін пункту 32 підрозділу 2 роздлу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів для потреб безпеки і оборони України 


Номер, дата реєстрації: 10431 від 13.12.2023

Ініціатори законопроекту: Гетьманцев Д.О.  

Стан проходження: закон ухвалено. 


Аналіз основних змін: 

Закон звільняє від податку на додану вартість радіолокаційні прилади, що ввозяться на митну територію України або постачаються на митній території України як товари оборонного призначення або товари, кінцевим отримувачем яких є правоохоронні органи, Міністерство оборони України, Збройні Сили України та інші військові формування, що здійснюють відсіч російській агресії. 


ВИСНОВОК: 

Закон позитивно вплине на забезпечення Сил Оборони України технікою та обладнанням (у тому числі, іноземного виробництва), необхідним для оперативного виявлення повітряних загроз, зробить його простішим, дешевшим і оперативнішим. 




Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо звільнення від оподатування ввізним митом окремих товарів оборонного призначення  


Номер, дата реєстрації: 10432 від 13.12.2023

Ініціатори законопроекту: Гетьманцев Д.О.  

Стан проходження: закон ухвалено. 


Аналіз основних змін: 

Закон звільняє від оподаткування ввізним митом радіолокаційні прилади та знімає обмеження на звільнення їх від оподаткування.  


Висновок: 

Закон позитивно вплине на забезпечення Сил Оборони України технікою та обладнанням (у тому числі, іноземного виробництва), необхідним для оперативного виявлення повітряних загроз, зробить його простішим, дешевшим і оперативнішим.





 




14 переглядів

Comments


bottom of page