top of page
  • Фото автораЦентр Формування Політики

Повороти президентської гонки: заміна кандидатів у США. Чого очікувати?

Чергові, 60-ті вибори президента Сполучених Штатів Америки відбудуться вже через кілька місяців, 5 листопада 2024 року. Традиційно, останній рік до цієї дати відбувається багатокрокове, комплексне протистояння команд двох основних кандидатів у Президенти - від незмінно ворогуючих партій - Республіканської та Демократичної. Пересічному спостерігачу цього процесу, особливо в Україні, дана кампанія може видатись нетрадиційно напруженою та політично брудною в  порівнянні із кампаніями попередніх каденцій Байдена та Трампа, бо від теперішньої потенційно залежить доля підтримки України Сполученими Штатами. Втім, рівень конкуренції та градус конфронтації цих президентських перегонів справді захмарний. Особливо, на фоні недавніх подій, які з ніг на голову перевернули в цій кампанії якщо не все, то точно дуже сильно змінили прогнози на те, яка особа стане сорок сьомим президентом США.

Слід відзначити основні нюанси президентських виборів у США. Як відомо, специфікою електоральної кампанії є те, що виборці обирають колегії виборщиків, які згодом, у грудні 2024 року, оберуть нового президента та віцепрезидента США. Також відбудуться вибори до обох палат Конгресу: Палати представників та третини Сенату.

Щодо базових вимог до кандидата, то відповідно до ст. 2 Конституції США, для обрання президентом кандидат повинен бути громадянином США за народженням, не молодшим 35 років та прожити на території країни щонайменше 14 років. Дана норма щодо вікового цензу однозначно пройшла перевірку часом, та є особливо актуальною зараз, фільтруючи сумнівних осіб, які висловили бажання спробувати себе в ролі Президента. Мова, звісно, йде про різного роду інтернет блогерів та інших так званих “лідерів суспільної думки”, які, в дуже молодому віці зібравши чималу аудиторію віртуальних поціновувачів, помилково можуть вважати що така популярність є підставою для висунення останніми у кандидати в Президенти США.       

  Важливо відзначити, що, хоча основними кандидатами традиційно є представники Демократичної та Республіканської партій, які висуваються в ході партійних праймеріз, в США також регулярно висуваються кандидати з другорядних партій, для прикладу в даній кампанії активну підтримку отримує  Роберт Френсіс Кеннеді-молодший, який за опитуваннями став найбільш популярним кандидатом від своєї партії за останні 30 років.

В чому особливість актуального виборчого процесу 2024 року від попередніх?

-       ніколи досі кандидатом не була особа, яка має обвинувачення у здійсненні кримінального правопорушення. Так, кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп був визнаний винним у 34-х звинуваченнях, пов'язаних з підробкою фінансової документації, та став першим президентом, що був визнаний винним у суді.

-       спроба замаху на основного кандидата від Республіканської партії. Вищезгаданий Дональд Трамп ледь не став жертвою вбивства, замах на яке було здійснено у липні 2024 року під час здійснення останнім передвиборної агітації.

-       та, не менш важливе, на чому вбачається потрібним зупинити увагу, це несподівана заміна основного кандидата від Демократичної партії Джо Байдена на нового кандидата - Камалу Гарріс. Про останнє більш детально.



На відміну від біографій основних двох кандидатів, про останню відомо набагато менше. Камала Гарріс народилася 20 жовтня 1964 року в Окленді, штат Каліфорнія, навчалася в Університеті Говарда у Вашингтоні, округ Колумбія, за спеціальністю політичні науки й економіка. Після випуску з університету Гарріс пішла в напрямок юриспруденції, працювала заступницею окружного прокурора в окрузі Аламеда, штат Каліфорнія, від 1990 до 1998 року. На виборах 2003 року Гарріс стала окружним прокурором міста й округу Сан-Франциско, За час, поки Гарріс була окружним прокурором Сан-Франциско, їй вдалося досягнути дуже високих результатів діяльності: загальний показник покарання за злочини зріс із 52 % у 2003 році до 67 % 2006 року, що було найвищим за десятиліття. Така діяльність принесла заслужений результат: Гарріс переобрали у 2007 році.  У 2008 році Гарріс висунула свою кандидатуру на посаду генерального прокурора штату Каліфорнія та здобула перемогу. Гарріс стала першою жінкою-прокурором у Каліфорнії.        Слід розуміти, що посада прокурора округу чи штату, окрім юридичного спрямування, також несе в собі яскраве політичне забарвлення. Так, чимала кількість топ політиків США прийшла на свої політичні посади саме з прокурорської діяльності. Камала також не стала виключенням із цього правила. Це підтверджує той факт, що ще у далекому 2008 році Гарріс називали однією з жінок, які могли б стати президентом США.

21 січня 2019 року Гарріс офіційно оголосила про свою кандидатуру на посаду президента США на президентських виборах у Сполучених Штатах 2020 року. Гарріс тривалий час вважалася однією із найбільш ймовірних кандидатів на віцепрезидента від Демократичної партії разом із Байденом, зокрема після того, як Байден публічно пообіцяв обрати кандидатом на віцепрезидента жінку. 11 серпня 2020 року Байден офіційно анонсував, що він обрав кандидатом Гарріс.    

Однак, як усім відомо, в актуальному виборчому процесі Джо Байден, в силу дуже поважного віку, в останні місяці змусив усіх експертів в унісон заявити про можливий програш на майбутніх виборах. Це яскраво підтверджувала не завжди адекватна поведінка останнього на публічних заходах та повному програшу на дебатах в червні основному супернику - Трампу. Засоби масової інформації почали створювати картину, в якій програш кандидату від Демократичної партії вважався “невідворотним”, наводячи як аргумент дані численних екзит-полів та інших опитувань.

Через вищезгадане тим і цікавішою виглядає ситуація, яка склалась станом на кінець липня 2024 року. Як було згадано, Джо Байден, посилаючись на стан здоров'я, відмовився від кандидування на посаду Президента та одночасно підтримав Гарріс як єдиного кандидата від демократів. Медійна картина виборчого процесу буквально за декілька днів дуже сильно змінилась, залишаючи чималий простір для різного роду спекуляцій. Ті ж самі засоби масової інформації, які на початку місяця показували практично подвійне відставання Байдена від Трампа, вже “несподівано” цитують нові екзит-поли, де між Трампом та Гарріс існує практично паритет - 44% проти 42% відповідно.

Також під питанням поки залишається спроможність адаптації політичної агітації Дональда Трампа до якісно нового опонента. Якщо донедавна основним тезисом республіканців було недобросовісне цькування “старого з явною деменцією” (одна з багатьох цитат Трампа щодо психологічного стану Джо Байдена), то тепер важливо розуміти, що вже сам Трамп має більше ніж 20 років різниці віку з Гарріс, і може сам стати жертвою своєї агресивної пропаганди. Окрім того, Камала Гарріс вже активно почала використовувати свій бекграунд борця із злочинністю та відкрито критикувати опонента за численні епізоди відкритих кримінальних справ. І це тільки сама вершина “айсбергу запитань”, які залишаються без відповідей станом на зараз.       

Тому, підсумовуючи вищенаведене, зміна основного кандидата від демократів вже видається “гейм-чейнджером” даної кампанії, яка змушує переглянути усі можливі варіанти перебігу подій. На жаль, поки існує дуже мало можливостей для усвідомлення, наскільки сильно все зміниться і в чию користь. Але вже точно зрозуміло, що потенційно це може бути нокаутом для Республіканської партії загалом та Дональда Трампа зокрема. Звичайно, за умови, якщо республіканці раптово також не замінять свого основного кандидата.

 

 

 

 

 

20 переглядів

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page