top of page
  • Фото автораЦентр Формування Політики

Саміт G-7: наслідки для України

13-15 червня в Фазано, Італія відбувається саміт G-7, участь у якому взяв Президент України Володимир Зеленський. На цій події було досягнуто низку позитивних для України домовленостей і рішень, які Центр формування політики проаналізує в цьому матеріалі.


Передача російських заморожених активів 


Ключове рішення саміту - політична домовленість про виділення Україні 50 млрд доларів заморожених російських активів, які ми маємо отримати під облігаціні гарантії. Згідно з пропозицією адміністрації Президента США, підтриманою лідерами G-7, Україна отримає від союзників близько 50 млрд доларів у форматі кредиту. Джерело погашення цього кредиту - не Державний бюджет України, а відсотки від заморожених золотовалютних резервів на суму близько 300 млрд євро. Ці резерви зберігаються в фінансових установах західних країн і приносять прибуток у розмірі кількох мільярдів на рік. Очікується, що кошти надійдуть Україні орієнтовно до кінця 2025-го року, що є убезпеченням від можливих геополітичних ризиків, повʼязаних із потенційним обранням Дональда Трампа Президентом США. За планом, вони зможуть використовуватись у різних напрямках - військова, бюджетна, гуманітарна підтримка та допомога на відбудову, залежно від пріоритетів країн-донорів. Відповідно, фінансування виділятиметься різними траншами за різними програмами і під різні цілі, однак частину з них можна буде використовувати в військових цілях за домовленістю з донором. Детальніше параметри, чіткі обсяги та строки виділення цих коштів будуть визначені згодом.


Безпекова угода зі США


Під час саміту Володимир Зеленський та Джо Байден підписали угоду про гарантії безпеки для України, у тексті якої зазначено, що вона є «підтримкою переходу до можливого членства України в НАТО». За цим документом, США беруть на себе зобовʼязання протягом 10 років підтримувати Україну в таких сферах:

- навчання Сил Оборони України;

- розширення спільного виробництва зброї та техніки;

- надання військової допомоги;

- обмін розвідувальними даними.

У додатку до угоди викладено план співпраці Президента США з Конгресом щодо довгострокового фінансування підтримки України, хоча сам документ не містить фінансових зобовʼязань США на його виконання. Із недоліків цієї угоди - її «виконавчий» характер. Вона не ратифікується Конгресом США та не є юридично зобовʼязальним міжнародним договором - відповідно, будь-який Президент США зможе в односторонньому порядку вийти з неї. Позиція Дональда Трампа щодо цієї угоди наразі невідома. Водночас важливо, що Україні вдалось досягти таких домовленостей за місяць до саміту НАТО у Вашингтоні - за інформацією ЗМІ, саме цю угоду США планували продемонструвати як головний здобуток саміту. Отже, ми можемо очікувати інших позитивних рішень на зустрічі держав-членів Альянсу.


Безпекова угода з Японією


Інша держава, що зобовʼязалась підтримувати Україну на довгостроковій основі в безпековій, оборонній, гуманітарній, технічній і фінансовій галузях - Японія. Угода з Японією передбачає підтримку у відновленні та відбудові, співпрацю в розвитку сільськогосподарського сектору, інноваційному виробництві (включно з біотехнологіями), цифрових технологій, розбудові критичнох інфраструктури тощо. Протягом 2024-го року Японія зобовʼязалась передати Україні 4,5 млрд доларів. У безпековій сфрі співпраця з Японією будується довкола консультацій, що мають проводитись між сторонами у разі збройного нападу на Україну, а також санкційний тиск на агресора. Переважно угода з Японією стосується економічної співпраці, допомоги в проведенні реформ та утвердженні верховенства права. Брак конкретних зобовʼязань у частині безпеки пояснюється традиційною пацифістською політикою Японії, і сам факт укладення подібної угоди вже є проривом для обох сторін. Японія, з-поміж іншого, зобовʼязалась підтримувати українську формулу мира на майбутньому Глобальному саміті та після нього.


Висновок. Усі прийняті рішення та домовленості посилюють обороноздатність України, економічну стійкість та спроможність давати відсіч агресору. Українській дипломатії важливо продовжувати гуртувати довкола себе західних союзників, особливо перед Глобальним самітом миру та саміту НАТО в Вашингтоні.

3 перегляди

Comments


bottom of page