top of page
  • Фото автораЦентр Формування Політики

Нейтралітет Швейцарії в минулому: країна вводить рішучі санкції проти РФ

       Швейцарія, традиційно відома своєю нейтральністю, у відповідь на вторгнення Російської Федерації в Україну в 2022 році, доклала значних зусиль, приєднавшись до санкцій, запроваджених Європейським Союзом, Великобританією та Сполученими Штатами Америки. Дане рішення викликало чимале здивування як і у пересічних осіб, так і у спільноти експертів, і цим відображає значний відхід від її столітньої позиції нейтралітету, що було викликано безпрецедентною агресією Росії та міжнародним тиском. Ба більше, 17 липня з'явилася інформація про чергове розширення санкцій щодо Росії з боку Швейцарії. Так, приєднавшись до нової ініціативи Європейського Союзу, EAER (Федеральний департамент економіки, освіти і досліджень Швейцарії - орган, відповідальний за формування та реалізацію санкційної політики Швейцарії) в межах своєї юрисдикції накладе санкції на ще 69 фізичних та 86 юридичних осіб, які є громадянами РФ або прямо з ними афілійовані. Читаючи дану новину, може скластися хибне враження, що такі “точкові” міри щодо такої малої на перший погляд кількості осіб не особливо вплине на будь які процеси країни агресора. Однак, важливим в даній ситуації є розуміння того, що контрагенти, які зазвичай мають справи у швейцарській юрисдикції, є компаніями з мільйонними оборотами та в тій чи іншій мірі приносять величезну користь економіці обох країн, а, окрім цього, допомагають доволі ефективно обходити санкції або зберігати так потрібну Росії іноземну валюту в місцевих банках.




 

Швейцарська санкційна політика

 

Після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, Швейцарія напрочуд швидко приєдналася до санкцій ЄС, з огляду на те, що навіть у пікові часи конфлікту масштабу Другої Світової війни вони до останнього тримались осторонь усіх можливих політичних процесів, в яких можна було б зробити очевидний висновок про підтримку будь якої сторони останніми.  Однак, вже на початку березня 2022 року, Федеральний уряд Швейцарії заморозив активи багатьох російських фізичних та юридичних осіб, заборонив нові інвестиції в російський енергетичний сектор та обмежив експорт технологій, важливих для нафтовидобувної промисловості. Ці заходи були доповнені забороною на в'їзд для низки осіб, пов'язаних з російською владою. Цікавим моментом є те, що, водночас, громадянам РФ заборони на в'їзд ухвалено не було.

Такі кроки викликали непідробний резонанс в різних колах, оскільки Швейцарія зазвичай залишається нейтральною і не приєднується до санкцій, які не були санкціоновані Організацією Об'єднаних Націй. Однак, вбачається, що агресія Росії змусила швейцарський уряд переглянути свою позицію, щоб підтримати міжнародну спільноту та захистити правопорядок.

Окрім запровадження санкцій, Швейцарія також приймає активні міри для забезпечення дотримання санкційного режиму. Так, нещодавно Reuters, посилаючись на свої внутрішні джерела, повідомило, що у  Швейцарії станом на липень 2024 року відкрито 56 проваджень щодо порушень санкцій проти Росії, при цьому у 15 з них було призначено штрафи.

Як повідомляє Reuters, Швейцарія розслідує понад 50 випадків можливих порушень санкцій, і наразі виявлено порушення у 15 випадках. Близько половини справ вже закрито, а у 15 випадках накладено штрафи

Втім, певне занепокоєння викликає те, що Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань не розкрив ні сектори, ні конкретні компанії, які стали об'єктами  розслідування. Вбачається, що це може стати потенційним предметом для різного роду спекуляцій, так як відображення назв чи імен суб'єктів санкційних розслідувань може дуже сильно підірвати репутацію останніх в ділових відносинах з іншими контрагентами. 

Також важливо звернути увагу, що при ухваленні різного роду санкцій щодо РФ, Швейцарський уряд часто зазначає, що ті чи інші санкції наклались разом із ініціативами інших суб'єктів, найчастіше за ініціативою ЄС. Іншими словами, доволі рідко Швейцарія стає ініціатором даних дій, та, можливо, має місце певний політичний тиск колективного Заходу на Швейцарію, яка, нагадаємо, не є членом ЄС.

Тим не менш, важливо відзначити таку нетипову політику Швейцарії як напрочуд позитивну, бо, хоча три основні суб'єкти санкційної політики – США, Великобританія та ЄС – діють у тісній координації, є деякі відмінності у підходах та акцентах. США та Великобританія демонструють більшу рішучість у застосуванні санкцій, зокрема щодо окремих осіб та фінансових установ. ЄС, будучи великою економічною спільнотою з різними інтересами, діє більш комплексно, зосереджуючись на економічних та енергетичних санкціях. Швейцарія, попри свою традиційну нейтральність, приєдналася до санкцій ЄС, показуючи підтримку міжнародним зусиллям щодо стримування російської агресії.

Тому, враховуючи вищенаведене, слід зробити висновок, що запровадження Швейцарією санкцій проти Росії у відповідь на вторгнення в Україну є важливим свідченням змін у міжнародній політиці країни. Координація зусиль з США, Великобританією та ЄС підкреслює важливість міжнародної солідарності у відповідь на порушення міжнародного права. Хоча підходи різних країн до санкцій можуть дещо відрізнятися, загальна мета залишається спільною – тиск на Росію з метою змусити її припинити агресію та поважати суверенітет України.

 

12 переглядів

Comments


bottom of page