top of page
  • Фото автораЦентр Формування Політики

Головні закони травня

Верховна Рада України продовжує працювати та ухвалювати закони - з-поміж прийнятих у травні 2024-го року на особливу увагу заслуговують закон про мобілізацію увʼязнених (№11079-1 від 13.03.2024) та закон про закордонне оформлення документів (№11017 від 16.02.2024). 

У цьому огляді Центр формування політики ділиться своїм розбором зазначених змін до законодавства.



Мобілізація увʼязнених

Ідея про добровільний призов на військову службу засуджених до тюремного вироку громадян озвучувалось із самого початку повномасштабного вторгнення, і 9 травня 2024-го року її закріпили на законодавчому рівні. 

Згідно з законом №11079-1 під час воєнного стану відтепер можлива мобілізація осіб, засуджених до покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі - вони зможуть проходити військову службу за контрактом через умовно-дострокове звільнення. 

Це стосується не всіх вʼязнів, а лише тих, хто відповідає одночасно визначеним вимогам: 

  1. особа має бути не старше 57-ми років для рядових, сержантів і старшин та не старше 62-х років для офіцерів; 

  2. придатність до військової служби за станом здоровʼя; 

  3. проходження професійно-психологічного відбору; 

достатній рівень фізичної підготовки.


Перелік посад, які можуть заміщені такими особами, визначатиметься Генеральним штабом ЗСУ - вони служитимуть виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах військових частин або у спеціалізованих військових частинах. Адміністративний нагляд за ними здійснює командир військової частини. 

Водночас не всі вʼязні можуть бути мобілізовані - закон встановлює обмеження для осіб, які: 

  1. вчинили злочин проти основ національної безпеки України; 

  2. вчинили умисне вбивство двох або більше людей, вбивство з особливою жорстокістю або поєднане зі зґвалтуванням або сексуальним насильством; 

  3. вчинили особливо тяжке корупційне кримінальне правопорушення; 

  4. вчинили злочин проти статевої свободи та статевої недоторканості; 

  5. вчинили терористичний акт, закликали до нього, створювали терористичну групу та фінансували тероризму; 

  6. водили автомобіль у тверезому стані, що спричинило загибель кількох людей; 

  7. вводили в оману суд чи інший уповноважений орган; 

  8. приймали пропозиції, обіцянки або одержували неправомірну вигоду, будучи службовою особою, яка займала особливо відповідальне становище. 


Якщо людина стане військовослужбовцем за процедурою умовно-дострокового звільнення і вчинить нове правопорушення, то покарання призначатиметься за сукупністю вироків із зарахуванням попереднього терміну увʼязнення. 

В цілому закон достатньо збалансовано регулює мобілізацію увʼязнених, виставляючи достатній перелік обмежень і запобіжників для досягнення балансу між поповненням армії особовим складом і недопущенням її дестабілізації зсередини. Надалі важливо забезпечити адекватний внутрішній контроль для успішної інтеграції цієї категорії населення в структуру війська.


Документи за кордоном

Окрім того, Верховна Рада законодавчо закріпила можливість оформлювати та обмінювати паспорти громадянина України та паспорти для виїзду за кордон. Крім того, для осіб, які досягли 65-ти років, термін дії паспорта громадянина України у формі картки встановлюється безстроково. 

Також скорочуються строки термінового оформлення або обміну паспорту - тепер це робитимуть не пізніше ніж через 7 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети замість 10-ти. 

Це позитивні зміни для українців, що перебувають за кордоном, які вплинуть на якість і швидкість надання адміністративних послуг.




45 переглядів

Comments


bottom of page