top of page
  • Фото автораЦентр Формування Політики

Законодавчі ініціативи за 06-10 листопада

Проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів" щодо уточнення питань сплати державними підприємствами частини чистого прибутку


Номер, дата реєстрації: 10064 від 18.09.2023

Ініціатори законопроекту: Народні депутати України

Стан проходження: закон прийнято


Аналіз основних змін:

  • Вдосконалено правовий механізм примусового вилучення в Україні об’єктів права власності російської федерації та її резидентів, а також недопущення фінансового навантаження на державні підприємства, зокрема підприємства оборонно- промислового комплексу, що створює ризики для їх стабільного функціонування.

  • Норма про порядок визначення частини чистого прибутку (для цілей розрахунку дивідендів/частини чистого прибутку) поширюється і на державні підприємства.

  • Передбачено уточнення звітного періоду, до якого застосовується норма про порядок визначення чистого прибутку та дивідендів, у зв’язку із тим, що відповідні рішення про примусове вилучення приймались у 2022 році, проте сплата дивідендів та частини чистого прибутку здійснюється у 2023 році. Водночас, передбачено незастосування пов’язаних із платежами штрафних санкцій.


Законодавча ініціатива #10064



Проєкт Закону про внесення змін до статті 367 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за службову недбалість, якщо вона спричинила загибель людини


Номер, дата реєстрації: 4634 від 25.01.2021

Ініціатори законопроекту: Народні депутати України

Стан проходження: закон прийнято


Аналіз основних змін:

  • Прийнятим Законом стаття 367 Кримінального кодексу України доповнюється новою частиною третьою, якою встановлюється кримінальна відповідальність за службову недбалість, що спричинила загибель людини.

  • За кримінальне правопорушення, передбачене частиною третьою статті 367 Кримінального кодексу України, може бути призначено покарання у виді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.


Законодавча ініціатива #4634



Проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" щодо деяких питань забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом для тимчасового проживання


Номер, дата реєстрації: 9310 від 19.05.2023

Ініціатори законопроекту: Народні депутати України

Стан проходження: закон прийнято


Аналіз основних змін:

  • Законом встановлюється, що в період дії воєнного стану визначені Кабміном категорії внутрішньо переміщених осіб мають право на безоплатне тимчасове проживання (за умови оплати особою вартості комунальних послуг) без обмеження строком.

  • Органи місцевого самоврядування мають формувати фонди житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, у тому числі шляхом викупу, оренди, будівництва нового житла, реконструкції будинків і гуртожитків, переобладнання нежитлових приміщень у житлові, передачі житла в комунальну або державну власність, капітального ремонту об’єктів житлового фонду.


Законодавча ініціатива #9310


Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо цифровізації набуття статусу учасника бойових дій в умовах воєнного стану


Номер, дата реєстрації: 9681 від 04.09.2023

Ініціатори законопроекту: Народні депутати України

Стан проходження: прийнято за основу


Аналіз основних змін:

  • Підставою для набуття статусу є бойовий наказ командира відповідного військового формування, про направлення такої особи до району проведення воєнних (бойових) дій для безпосереднього виконання бойових завдань, пов'язаних із заходами щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

  • Командир військового формування зобов’язаний не пізніше ніж у триденний строк направити такий наказ в електронному або паперовому вигляді до Єдиного державного реєстру ветеранів війни.

  • Держатель Реєстру не пізніше ніж у триденний строк з дня надходження документа оформляє електронну особову картку, що містить унікальний персональний електронний ідентифікатор особи учасника бойових дій (QR-код). Цифрова картка невідкладно надсилається на мобільний телефон військовослужбовця та, за його бажанням, члена його сім'ї.

  • Моментом набуття статусу учасника бойових дій для осіб вважається момент створення особової електронної картки учасника бойових дій держателем Реєстру, якщо такий статус не був набутий особою до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо цифровізації набуття статусу учасника бойових дій в умовах воєнного стану».


Законодавча ініціатива #9681


Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення дотримання прав і свобод засуджених громадян України, переданих в Україну для відбування покарання, а також щодо яких компетентним органом іноземної держави було прийнято рішення про їх видачу в Україну (екстрадицію) для притягнення до відповідальності або виконання вироку»


Номер, дата реєстрації: 9451 від 03.07.2023

Ініціатори законопроекту: Народні депутати України

Стан проходження: прийнято за основу


Аналіз основних змін:

  • Кримінально-виконавчий кодекс України доповнюється положеннями, які передбачатимуть відбування покарання засудженими до позбавлення волі, переданими в Україну для відбування покарання, а також щодо яких компетентним органом іноземної держави було прийнято рішення про їх видачу в Україну (екстрадицію) для притягнення до відповідальності або виконання вироку, у колоніях згідно з переліком, який затверджується Міністерством юстиції України.

  • у Законі України «Про попереднє ув’язнення» (ст.8) передбачено норми щодо роздільного тримання осіб, яких передано в Україну за процедурою видачі (екстрадиції).

  • З метою уникнення випадків відмови компетентними органами іноземних держав у видачі (екстрадиції) в Україну підозрюваних та обвинувачених, зокрема у воєнних злочинах, Міністерству юстиції України надано повноваження затверджувати переліки установ попереднього ув’язнення, виправних чи виховних колоній, у яких триматимуться під вартою та відбуватимуть кримінальне покарання у виді позбавлення волі особи, які були передані в Україну за процедурою видачі (екстрадиції) для притягнення до відповідальності або виконання вироку, а також для відбування покарання.


Законодавча ініціатива #9451














19 переглядів

Comments


bottom of page